Sæt selv loftlamper op


Det er ret vigtigt, at du har den rette belysning i dit hjem. Der skal gerne være en god balance imellem forskellige former for lys, sådan at det altid er behageligt at opholde sig i de forskellige rum i hjemmet.

Desuden betyder det også noget, hvordan dine lamper ser ud. De skal gerne passe til din øvrige indretning. 

Når du selv sætter lamper op, så skal det altid gøres sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Det er ikke svært at sætte en loftlampe op. Det vil de fleste kunne gøre. Er du usikker, så følg en instruktion – eller lær det af en, der kan, så du kan få styr på sagerne.

Sådan sætter du en loftlampe op

Mange loftlamper bliver solgt med både fatning og ledning i. Det gør det ekstra nemt for dig, når du skal sætte lampen op. Det kan du gøre ved at føre ledningen hen til det nærmeste udtag. Det kan sidde enten i loftet eller øverst på væggen. Er ledningen ikke lang nok til at nå hen til udtaget, må du forlænge ledningen. Det kan du gøre med en samlemuffe og et ekstra stykke ledning. Sørg gerne for, at det ekstra stykke ledning er af samme farve og type som lampens. Du kan også gøre det, at du sætter et længere stykke ledning på fatningen i stedet for den oprindelige. Det er lidt mere kompliceret at gøre, men derved undgår du, at der kommer en samling på ledningen.

Der kan være forskel på udtag. I gamle lejligheder og huse kan det være lidt udfordrende at finde de rette steder at montere ledningen. Det er ikke en opgave for begyndere. De nyere udtag til loftledninger er nemmere at have med at gøre.

Inden du går i gang med at montere ledningen i udtaget, så kan du evt. se en video på nettet eller alliere dig med en person, der ved, hvordan det skal gøres.

Vigtigt råd: rør aldrig ved noget strømførende, før du har afbrudt strømmen på hovedafbryderen! Hav derfor en batteridrevet lampe eller en lommelygte klar til at belyse det sted, som du skal arbejde.

Vælg en passende loftlampe

Det kan være lidt af en opgave at vælge den helt rigtige loftlampe. Hvilken slags og hvilket design skal den have? Den bør i hvert fald passe til din øvrige indretning, og så skal den gerne kunne give dig det rette lys. Det kan være forskelligt i forhold til, hvor den skal hænge. Her kan det være smart at have en lampe, der kan lyse med forskellig styrke og glød. 

I forhold til valg af loftlampe så kan du få god inspiration her på LEDProff. Her finder du lamper til loftet, som har forskellige udtryk, og som kan lyse forskelligt.

Som supplement til din loftbelysning bør du også have nogle andre lamper i rummet. Det kan for eksempel være hyggebelysning i de dunkle hjørner, og det kan være et arbejdslys eller et læselys, som er placeret ved arbejdsbordet eller lænestolen. 

Tænk også på, hvilket rum loftlampen skal placeres i. Stilmæssigt kan det gøre en forskel.